Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója

Kelt: 2013.10.16 kovacsad

Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója, gitárosa, dalszerzője. A Húsvéti hó cím egyértelmű utalás a csapat idén márciusban elhunyt énekesére, Bódi Lászlóra, azaz Cipőre.

Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója, gitárosa, dalszerzője. A Húsvéti hó cím egyértelmű utalás a csapat idén márciusban elhunyt énekesére, Bódi Lászlóra, azaz Cipőre.

A Húsvéti hó 12 dalának túlnyomó része már Cipő halála után készült, erre a lemezre. A kivételt a záródal, az elhunyt énekessel rögzített Felfedezni várost jelenti.

"Előbbit nem a Republic számára írtam, és nagy szerencse, hogy Cipő felénekelte, így válhatott egy múltból küldött meglepetés ajándékká a rajongók számára" - mondta Tóth Zoltán az MTI-nek.

A pop és a rock határán működött, rendkívül népszerű Republic 1990-től 23 éven át, egészen Cipő idei haláláig létezett, 37 lemezt adott ki és számos szakmai elismerést kapott.

"A lemez címe, és a címadó szám szövegét áthatja a Cipőre utaló tartalom, de a húsvéti hó általánosabbat is jelent, a havazás húsvétkor a ragaszkodó és nehezen eresztő múltat szimbolizálja. Cipő zűrzavaros, nehéz életén mindig átsütött egy bizonyos tartás és magasabb lelki-égi kapcsolat. Művészete is ebből a forrásból eredt" - magyarázta a gitáros.

A lemez hangzása jellegzetesen republic-os, Tóth Zoltán azt mondta, ezt ha szeretné, se tudná megkerülni. Hozzáfűzte: automatikusan nyúl a korábbi évek alatt kifejlesztett és bevált hangszerelési megoldásaihoz. "Természetesen Cipő nélkül nem lehet Republic-lemezt készíteni, de az a Republic már egy múltbéli kaland".

A zenész mindennél izgalmasabbnak nevezte, hogy az egyszerre megszólaló hangszerek éppen milyen harmóniát fejeznek ki, milyen összérzetet keltenek és miért.

"A Republic-ban többféle komponens volt egységbe olvasztva. Az egyik a nagyon régi, korai beat hangzások következetes megjelenítéséről szólt, voltak azonosulások a new wave korszakból, folkos elemek is megjelentek, és voltak a kifejezetten saját fejlesztésű soundok, ami például A 67-es út című dalban hallható" - jegyezte meg.

A Republic-ban Cipő írta a legtöbb zenét és szöveget, mellette Tóth Zoltán egyedül ötven számot írt, emellett tíz instrumentális felvételt komponált, húsz dalt pedig társszerzőként jegyez. A basszusgitáros Boros Csaba és a gitáros Patai Tamás is írt dalokat.

"A Republic a Cipő személyisége által erősen átszőtt és meghatározott történet volt, amelyet meg kell őrizni a méltóságnak. Hogy az új kaland rezonál-e bármiben múltbéli elemekkel, az felfedi magát, ilyen irányú szándékolt ambícióim nincsenek" - magyarázta a zenész.

A GrundRecords gondozásában október 18-án megjelenő lemez olyan szólóanyag, amelyen egy időközben megalakult zenekar, a Köztársaság Park játszik: Veér Bertalan zongorázott és hegedült, Perger István Guszty ütőhangszereken játszott, a Sugarloafból ismert Győri Balázs basszusgitáron, Pesti Viki gitáron, Loch Lívia shakeren és vokálozott is. A dalokat Tóth Zoltán maga énekelte fel, holott a Republic-ban 23 éven át nem ő volt a frontvonalban.

"A megszokott, amolyan töprengő-tevékeny zenei pozíciómból nagyon kimozdítottak a körülmények. Hiányzik belőlem a fizikai exhibicionizmus, amelyet a frontemberséghez tartozónak gondol az ember. Eddig három olyan alkalom volt nemrégiben, amikor megélhettem ezt a szerepet. Érdekes érzés, valahogy mégiscsak átcseréli az embert, jó és természetes élménnyé változik" - fejtette ki.

Cipő márciusi halála után a Republic tagjai különféleképpen gondolkodtak a folytatásról. Ez oda vezetett, hogy április óta Republic 67 néven Sipos F. Tamás énekessel, de Tóth Zoltán nélkül működnek a többiek.

"A témakörrel kapcsolatos véleménykülönbség mindig is meglehetett, csak a körülmények a tragédia után hozták felszínre. Az volt a gondom, hogy ha egy formáció folytatólagos utódnak tekinti magát, akkor ezzel leminősít egykoron létező egyedi kvalitásokat, magasságokat, amelyekkel a csapat valaha rendelkezett. Persze bárki ott és akkor játszik régi dalokat, ahol és amikor csak akar" - mondta erről az MTI-nek a zenész.

Tóth Zoltán és a Köztársaság Park koncertrepertoárja fele részben már az új dalokból áll, de szerepelnek benne az általa írt Republic-számok, köztük az Emberlelkű földeken, az Ezer kincs, ezer nyár, a Nem volt még soha így vagy az Ég veled most. "Cipő szerzeményei előtt is tisztelgünk, mindebben segít nekünk gyakori vendégünk, Bordás Anasztázia, egy nagyszerű hangú énekes". A Húsvéti hó című anyagot hamarosan élőben is bemutatják. Forrás: MIT

Megosztás:

Kapcsolódó hírek:

 St.Martin Syrinx Lemezbemutató Jubileumi Koncert a Budapesti Kongresszusi Központban - Jegyek itt!
St.Martin Syrinx Lemezbemutató Jubileumi Koncert 2013, december 28-án a Budapesti Kongresszusi Központban! Sztárvendég Straub Dezső - Jegyvásárlásé s jegyinfók lentebb!
Megjelent Zorán
"Nem új dalok ezek, korábban különböző lemezeken vagy koncerteken már elhangzottak, de a tizenegy számból kilencet újra rögzítettünk a stúdióban" - mondta Zorán a csütörtöki budapesti sajtóbemutatón.
Hooligans lemezbemutató koncert - Hooligans História Tour 2013 -Jegyek itt!
A História című új lemezét mutatja be a SYMA Csarnokban a Hooligans! Részletek és jegyek itt!
Zorán lemezbemutató koncert az Arénában 2014-ben! Jegyek itt!
Zorán új 11 duettet tartalmazó albumának lemezbemutató koncertje 2014. február 8-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában.
Hattyúdal a Republic zenéjével a József Attila Színházban Verebes István rendezésében! Jegyek itt!
A Republic dalai Verebes István rendezésében egy komédiában kelnek újra életre a Hattyúdal című darabban a József Attila Színházban, ahol 2013. december 21-án debütál az új komédia.
Neoton koncert az Arénában! Jegyek itt!
2013. december 27-én ismét a Papp László Sportarénában koncerteznek a Neoton Familia sztárjai. Jegyek itt!
Ara Malikian koncert Budapeseten - Jegyek a 2018-as koncertre itt!
Ara Malikian koncert - THE INCREDIBLE WORLD TOUR OF VIOLIN koncert 2018. június 29-én Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyek itt!

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


CSATLAKOZZ HOZZÁNK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x