Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója

Kelt: 2013.10.16 kovacsad

Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója, gitárosa, dalszerzője. A Húsvéti hó cím egyértelmű utalás a csapat idén márciusban elhunyt énekesére, Bódi Lászlóra, azaz Cipőre.

Szólólemezt készített Tóth Zoltán, a Republic egyik alapítója, gitárosa, dalszerzője. A Húsvéti hó cím egyértelmű utalás a csapat idén márciusban elhunyt énekesére, Bódi Lászlóra, azaz Cipőre.

A Húsvéti hó 12 dalának túlnyomó része már Cipő halála után készült, erre a lemezre. A kivételt a záródal, az elhunyt énekessel rögzített Felfedezni várost jelenti.

"Előbbit nem a Republic számára írtam, és nagy szerencse, hogy Cipő felénekelte, így válhatott egy múltból küldött meglepetés ajándékká a rajongók számára" - mondta Tóth Zoltán az MTI-nek.

A pop és a rock határán működött, rendkívül népszerű Republic 1990-től 23 éven át, egészen Cipő idei haláláig létezett, 37 lemezt adott ki és számos szakmai elismerést kapott.

"A lemez címe, és a címadó szám szövegét áthatja a Cipőre utaló tartalom, de a húsvéti hó általánosabbat is jelent, a havazás húsvétkor a ragaszkodó és nehezen eresztő múltat szimbolizálja. Cipő zűrzavaros, nehéz életén mindig átsütött egy bizonyos tartás és magasabb lelki-égi kapcsolat. Művészete is ebből a forrásból eredt" - magyarázta a gitáros.

A lemez hangzása jellegzetesen republic-os, Tóth Zoltán azt mondta, ezt ha szeretné, se tudná megkerülni. Hozzáfűzte: automatikusan nyúl a korábbi évek alatt kifejlesztett és bevált hangszerelési megoldásaihoz. "Természetesen Cipő nélkül nem lehet Republic-lemezt készíteni, de az a Republic már egy múltbéli kaland".

A zenész mindennél izgalmasabbnak nevezte, hogy az egyszerre megszólaló hangszerek éppen milyen harmóniát fejeznek ki, milyen összérzetet keltenek és miért.

"A Republic-ban többféle komponens volt egységbe olvasztva. Az egyik a nagyon régi, korai beat hangzások következetes megjelenítéséről szólt, voltak azonosulások a new wave korszakból, folkos elemek is megjelentek, és voltak a kifejezetten saját fejlesztésű soundok, ami például A 67-es út című dalban hallható" - jegyezte meg.

A Republic-ban Cipő írta a legtöbb zenét és szöveget, mellette Tóth Zoltán egyedül ötven számot írt, emellett tíz instrumentális felvételt komponált, húsz dalt pedig társszerzőként jegyez. A basszusgitáros Boros Csaba és a gitáros Patai Tamás is írt dalokat.

"A Republic a Cipő személyisége által erősen átszőtt és meghatározott történet volt, amelyet meg kell őrizni a méltóságnak. Hogy az új kaland rezonál-e bármiben múltbéli elemekkel, az felfedi magát, ilyen irányú szándékolt ambícióim nincsenek" - magyarázta a zenész.

A GrundRecords gondozásában október 18-án megjelenő lemez olyan szólóanyag, amelyen egy időközben megalakult zenekar, a Köztársaság Park játszik: Veér Bertalan zongorázott és hegedült, Perger István Guszty ütőhangszereken játszott, a Sugarloafból ismert Győri Balázs basszusgitáron, Pesti Viki gitáron, Loch Lívia shakeren és vokálozott is. A dalokat Tóth Zoltán maga énekelte fel, holott a Republic-ban 23 éven át nem ő volt a frontvonalban.

"A megszokott, amolyan töprengő-tevékeny zenei pozíciómból nagyon kimozdítottak a körülmények. Hiányzik belőlem a fizikai exhibicionizmus, amelyet a frontemberséghez tartozónak gondol az ember. Eddig három olyan alkalom volt nemrégiben, amikor megélhettem ezt a szerepet. Érdekes érzés, valahogy mégiscsak átcseréli az embert, jó és természetes élménnyé változik" - fejtette ki.

Cipő márciusi halála után a Republic tagjai különféleképpen gondolkodtak a folytatásról. Ez oda vezetett, hogy április óta Republic 67 néven Sipos F. Tamás énekessel, de Tóth Zoltán nélkül működnek a többiek.

"A témakörrel kapcsolatos véleménykülönbség mindig is meglehetett, csak a körülmények a tragédia után hozták felszínre. Az volt a gondom, hogy ha egy formáció folytatólagos utódnak tekinti magát, akkor ezzel leminősít egykoron létező egyedi kvalitásokat, magasságokat, amelyekkel a csapat valaha rendelkezett. Persze bárki ott és akkor játszik régi dalokat, ahol és amikor csak akar" - mondta erről az MTI-nek a zenész.

Tóth Zoltán és a Köztársaság Park koncertrepertoárja fele részben már az új dalokból áll, de szerepelnek benne az általa írt Republic-számok, köztük az Emberlelkű földeken, az Ezer kincs, ezer nyár, a Nem volt még soha így vagy az Ég veled most. "Cipő szerzeményei előtt is tisztelgünk, mindebben segít nekünk gyakori vendégünk, Bordás Anasztázia, egy nagyszerű hangú énekes". A Húsvéti hó című anyagot hamarosan élőben is bemutatják. Forrás: MIT

Megosztás: IWIW

Kapcsolódó hírek:

 St.Martin Syrinx Lemezbemutató Jubileumi Koncert a Budapesti Kongresszusi Központban - Jegyek itt!
St.Martin Syrinx Lemezbemutató Jubileumi Koncert 2013, december 28-án a Budapesti Kongresszusi Központban! Sztárvendég Straub Dezső - Jegyvásárlásé s jegyinfók lentebb!
Megjelent Zorán
"Nem új dalok ezek, korábban különböző lemezeken vagy koncerteken már elhangzottak, de a tizenegy számból kilencet újra rögzítettünk a stúdióban" - mondta Zorán a csütörtöki budapesti sajtóbemutatón.
Hooligans lemezbemutató koncert - Hooligans História Tour 2013 -Jegyek itt!
A História című új lemezét mutatja be a SYMA Csarnokban a Hooligans! Részletek és jegyek itt!
Zorán lemezbemutató koncert az Arénában 2014-ben! Jegyek itt!
Zorán új 11 duettet tartalmazó albumának lemezbemutató koncertje 2014. február 8-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában.
Hattyúdal a Republic zenéjével a József Attila Színházban Verebes István rendezésében! Jegyek itt!
A Republic dalai Verebes István rendezésében egy komédiában kelnek újra életre a Hattyúdal című darabban a József Attila Színházban, ahol 2013. december 21-án debütál az új komédia.
Neoton koncert az Arénában! Jegyek itt!
2013. december 27-én ismét a Papp László Sportarénában koncerteznek a Neoton Familia sztárjai. Jegyek itt!
Nemzeti Lovas Színházi Fesztivál 2015
2015. július 17-én és 18-án a Mátyás, az igazságos musical és a Honfoglalás rockopera lesz látható a Kincsem Park területén. Olyan sztárok szereplésével, mint Pintér Tibor, Pataky Attila, Papadimitriu Athina, Kaszás Géza, Wolf Kati, Barabás ...
Honfoglalás rockopera a Kincsem Parkban! Jegyek itt!
2015. július 17-én a Honfoglalás rockopera lesz látható a Kincsem Park területén. Olyan sztárok szereplésével, mint Pintér Tibor, Mészáros Árpád Zsolt, Wolf Kati, Kaszás Géza, Papadimitriu Athina, vagy éppen Fekete Laci. Jegyvásárlás, ...

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


CSATLAKOZZ HOZZÁNK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x